Naujas šeimos būstas – turbūt vienas svarbiausių pirkinių mūsų gyvenime. Vieni įsigiję būstą pradeda savarankišką gyvenimą, kiti kurią šeimą ar sulaukia jos pagausėjimo. Visgi retas kuris būstą gali įsigyti savo lėšomis, dažniausiai yra nusprendžiama imti paskolą. Taigi į ką reikėtų atkreipti dėmesį imant būsto paskolą?

Kas Lietuvoje gali teikti paskolas?

Jei su būsto paskolomis anksčiau susidurti neteko, verta žinoti kelis pagrindinius dalykus. Būsto paskolas Lietuvoje gali išduoti komerciniai bankai, kredito unijos ar kiti juridiniai asmenys, kurie yra įtraukti į Viešąjį kredito davėjų sąrašą. Šį sąrašą skelbia Lietuvos bankas, jis prižiūri, kad sąraše esantys paskolos teikėjai laikytųsi įstatymų ir atitiktų kredito davėjams keliamus reikalavimus. Paskolą galima imti ir naudojantis kredito tarpininkų paslaugomis, žinoma, už tai greičiausiai reikės susimokėti. Kredito tarpininkas gali būti priklausomas – teikiantis konsultacijas tik apie vieno ar kelių kredito davėjų veiklą, arba nepriklausomas.

Ką verta žinoti prieš imant būsto paskolą?

Pagrindiniai reikalavimai būsto paskolai gauti

Norint pasiimti paskolą būstui įsigyti, šiai dienai kai rašomas šis straipsnis reikia turėti sutaupius ne mažiau nei 15 proc. pradinį įnašą. Svarbu žinoti, kad ši suma negali būti skolinta iš to pačio banko, gauta įkeičiant jau turimą turtą ir t. t. Tai turi būti jūsų sutaupytos lėšos. Jei dirbate samdomą darbą, yra privaloma, kad dabartinėje darbovietėje dirbtumėte ne trumpiau nei 6 mėn. Jei dirbate pagal individualios veiklos pažymą, verslo liudijimą, bankas vertins paskutinių 24 mėn. jūsų gautas pajamas.

Nesvarbu, kokio tipo yra jūsų pajamos, imant paskolą reikia atsiminti, kad paskolos įmokos dydis negali viršyti 40 proc. jūsų gaunamų pajamų. Pavyzdžiui, jei jūsų atlyginimas yra 1000 Eur, tai didžiausia galima kredito įmoka bus 400 Eur.

Svarbu gera kredito istorija

Norint gauti būsto paskolą yra tikrinama jūsų kredito istorija. Tai dar vienas svarbus aspektas, kurį reikėtų turėti omenyje. Jei pradinį įnašą galima sutaupyti, o pajamas padidinti susiradus papildomą darbą ar kitais būdais, tai gera kredito istorija reikėtų rūpintis nuolat.

Kiek griežtai bus vertinama jūsų kredito istorija, priklauso nuo konkretaus kredito davėjo. Tačiau dažniausiai yra atsižvelgiama į kitas jūsų turimas (ar jau išsimokėtas) paskolas, įvertinama, ar įmokos buvo mokamos laiku, jei ne – kiek ilgai vėluodavote, ar buvote sukaupęs delspinigių, ar jūsų įmokas reikėjo išieškoti antstoliams ir t. t. Kredito istorijoje matomi ir kiti finansiniai įsipareigojimai, pavyzdžiui, informacija apie laiku mokamus komunalinius mokesčius ir pan.

Busto paskolos kaupiamasis draudimas

Kad būsto paskola netaptų našta: apsaugos priemonės

Prieš imant paskolą labai svarbu įvertinti ne tik savo šiandienines finansines galimybes, bet ir pasistengti numatyti visus galimus ateities scenarijus. Ar planuojate šeimos pagausėjimą? Dėl jo gali padidėti jūsų išlaidos, o jei pajamos nepakis – gali būti sunku mokėti įmokas. Taip pat svarbu įvertinti, kokias apsaugos priemones galėtumėte pasirinkti, kad būtumėte tikri, jog užklupus finansiniams sunkumams neprarasite naujo būsto.

Kredito davėjas gali reikalauti, o ir rekomenduojame apsidrausti būstą, kurį įsigyjate. Tokiu atveju (priklausomai nuo konkrečių draudimo sąlygų), draudimas jums padės, jei name kils gaisras, kaimynai užlies jūsų butą ir pan.

Taip pat labai rekomenduojame apsidrausti gyvybės draudimu jei tokio dar neturite. Toks draudimas yra Jūsų garantuotas planas B, kad nelaimės atveju tarkime  įvykus blogiausiam t.y netekus gyvybės, Jūsų šeima galės pilnai padengti būsto paskolą ir jūsų šeimai nereikės išsikelti iš naujo būsto ar galvoti, iš kur gauti pinigų kito mėnesio įmokai. Kuo būsto draudimas skiriasi nuo gyvybės draudimo skaitykite čia.

Jei planuojate įsigyti būstą ir nesate tikri, kokias finansines apsaugos priemones pasirinkti – galite užsiregistruoti nemokamai konsultacijai internetu, kurios metu patarsime ir atsakysime į visus jums kylančius klausimus!