Ne veltui lietuviai sako „Kaip pasiklosi, taip išsimiegosi.“ – senatvės pensija yra, tai kam pradėti kloti minkštus patalus galima jau pirmaisiais savarankiško darbo metais. Deja, taip daro ne visi, dažnas lietuvis artėjančia pensija susirūpina tik sulaukęs 40 ar daugiau metų. Tikrai suprantamas noras turimus pinigus skirti kasdieninėms išlaidoms, namų gerovei kurti, pramogoms (kada jei ne dabar), daiktams, kuriu ne visuomet reikia, tačiau būtina nepamiršti, jog kuo anksčiau pradėsite taupyti – tuo didesnę sumą sutapysite ir tai atliksite gana lengvai.
Todėl šiame straipsnyje glaustai apie tai, kiek pinigų reikėtų sukaupti pensiniam laikotarpiui bei kaip įrankį su kuriuo tai galima padaryti efektyviai.

Bet ar tikrai pensijai reikia kaupti papildomai?

Sulaukus pensinio amžiaus, valstybė, atsižvelgusi į buvusį darbo užmokestį ir išdirbtus metus, mokės tam tikrą pensiją. Paskaičiavome, kad gaunant vidutiniškai 1000 eur.  darbo užmokesti, sulaukus pensijos, mėnesinė jos išmoka būtų apie 300 eur.  Turbūt sutiksite, kad švelniai tariant mažoka. Ir nors mes bei kiti finansų ekspertai įspėja apie tai, kad valstybinės pensijos neužteks oriai senatvei, deja, įvairios apklausos rodo.  kad ne visi lietuviai rūpinasi savo ateitimi. Apie 20 proc. lietuvių jaučiasi neužtikrinti savo finansine ateitimi, tačiau tik 15 proc. draudžiasi investiciniu gyvybės draudimu, o vos apie 8 proc. – investuoja į vertybinius popierius.

Tuo tarpu skaičiuojama, kad iki pensinio amžiaus reikėtų papildomai sukaupti bent 100 tūkst. eurų. Tokia suma leistų užtikrinti pakankamo dydžio išmokas iki gyvenimo pabaigos, kad jūs galėtumėte ne tik nusipirkti duonos ir daržovių, bet ir skirti pinigų savo pomėgiams, koncertams, kelionėms ir pan.

Kokius taupymo būdus renkasi lietuviai?

Lietuviai, lyginant su kitomis Europos šalimis, vis dar išlieka gana konservatyvūs. Lietuviai neskuba savo pinigų investuoti, o mieliau taupo „kojinėje“ ar banke. Per metus vidutinė infliacija siekia 4%, tad neįdarbinus savo pinigų jie tiesiog „deginami“. 2021 metais infliacija siekė beveik 10%, tad jei tarkime banko sąskaitoje turėjote santaupų 1000 eur. dėl pinigų nuvertėjimo jūs praradote net 100 eur.

Taigi, sutikite, kad kalbant apie ilgalaikę taupymo perspektyvą, toks būdas negali būti pasirenkamas, kai norima taupyti efektyviai 10, 20 ar daugiau metų.

Investicinis gyvybes draudimas senatves pensija

Taigi – ką daryti? Kaip taupyti savo ateičiai, kad pinigai nenuvertėtų laikomi „kojinėje“ ar banke? Dalis lietuvių renkasi investuoti į vertybinius popierius ar įmonių akcijas, tačiau taip daro tik nedidelė dalis tautiečių. Tą lemia per mažas domėsimasis finansų rinka, nepasitikėjimas savimi ar finansinėmis institucijomis ir, apskritai, investavimo tradicijų Lietuvoje nebuvimas.

Tiesa ta, kad norint investuoti į akcijas ar vertybinius popierius, reikia tam tikrų finansinių žinių ir ne visi turi laiko šias žinias gilinti. Tad, kol vieni domisi šia sritimi ir investuoja, kiti atidėlioja ir nedaro nieko. O daryti reikia.

Alternatyvų tikrai yra ir viena jų, norint saugiai bei efektyviai taupyti savo ateičiai kai nereikia giliai domėtis finansų sritimi, gali būti investicinis gyvybės draudimas.

Kaupkite senatvei paprasčiau

Investicinis gyvybės draudimas tinkamas pasirinkimas, jei aktyviai domėtis finansais jūs nenorite ar tam neturite laiko, tačiau jums rūpi jūsų ateitis ir finansiškai stabilus pensinis laikotarpis. Sutartis yra sudaroma su draudimo bendrove tam tikram metų kiekiui. Mėnesio įmoka yra pasirenkama atsižvelgiant į jūsų pajamas ir išsikeltus tikslus. Taip pat mėnesio įmoką galima keisti, jei laikui bėgant keičiasi jūsų pajamos arba taupymo tikslai. Žinoma, pradėti kaupti reikia kuo anksčiau, tačiau iš esmės apribojimų sutarties sudarymui nėra.

Pasirinkus gyvybės draudimą su apsaugomis nuo traumų, kritinių ligų ir kt. visą draudimo laikotarpį jūs gausite išmokas patyrę traumas ar susirgę (sukaupimo suma nuo to nesumažės). Taigi būsite ne tik tikri dėl savo ateities, bet ir žinosite, kad nelaimės atveju jausitės finansiškai stabiliau.

Investicinis gyvybės draudimas yra patrauklus taupymo būdas ir tuo, kad jį remia valstybė. Galima susigrąžinti sumokėtą Gyventojų pajamų mokestį ir jį pridėti prie draudimo įmokos (jei pageidaujate), taip dar labiau padidinant galutinę sukauptą sumą.

Visą sutarties laikotarpį gausite finansines ataskaitas, Jums bus priskirtas konsultantas į kurį galėsite kreiptis iškilus klausimams dėl Jūsų investicinio gyvybės draudimo. Jei norite daugiau sužinoti apie investicinį gyvybės draudimą ar gauti pasiūlymą konkrečiai Jūsų atveju – susisiekite su mumis telefonu +37068680193, rašykite el. paštu info@www.finansukonsultantai.lt arba užsiregistruokite nemokamai konsultacijai internetu.

Rekomenduojame elgtis taip, kad Jūsų ateitis Jums padėkotu. Pakeisti savo ateitį Jums gal būt reikalinga tik viena konsultacija.
Finansų konsultantas Mantas Janavičius