Sudėtinės palūkanos yra palūkanos, kurios skaičiuojamos ne tik nuo pradinės sumos, bet ir nuo visų ankstesnių palūkanų, kurios buvo pridėtos prie pradinės sumos.

Šis procesas vadinamas palūkanų kapitalizacija, kai palūkanos pridedamos prie pradinės sumos ir iš tos didesnės sumos skaičiuojamos naujos palūkanos. Tai reiškia, kad kiekvieną laikotarpį palūkanos skaičiuojamos ne tik nuo pradinės sumos, bet ir nuo visų ankstesnių palūkanų, kurios buvo pridėtos prie pradinės sumos.

Pavyzdžiui, investavote 1000 eur. su 8% metinėmis sudėtinėmis palūkanomis. Po vienerių metų jūs turėsite 1080 eur., iš kurių 80 eur. bus uždirbtos palūkanos. Kitais metais, 8% metinių palūkanų bus skaičiuojamos ne tik nuo pradinės 1000 eur. sumos, bet ir nuo jau sukauptų 80 eur. palūkanų, viso nuo 1080 eur. Tai reiškia, kad jūsų investuota suma padidės iki 1166,40 eur., iš kurių 86,40 eur. bus uždirbtos palūkanos. Ir taip toliau.

Sudėtinės palūkanos taip pat veikia ir skolinimosi atveju. Jei imate paskolą su sudėtinėmis palūkanomis, tai reiškia, kad mokate palūkanas ne tik už pradinę skolos sumą, bet ir už jau sukauptas palūkanas. Tai gali padidinti jūsų skolos sumą ir sumokamus palūkanas, todėl svarbu atidžiai perskaityti paskolos sutarties sąlygas ir suprasti, kokia bus galutinė skolos suma.

Apibendrinant yra kelios svarbios sąvokos ir faktai, kuriuos reikia žinoti apie sudėtines palūkanas:

  1. Palūkanų kapitalizacija: Tai yra procesas, kai palūkanos yra pridedamos prie pradinės sumos, o po to naujos palūkanos yra skaičiuojamos iš šios didesnės sumos. Tai reiškia, kad kiekvienas laikotarpis palūkanos skaičiuojamos ne tik nuo pradinės sumos, bet ir nuo visų ankstesnių palūkanų.
  2. Skolinantis asmuo moka daugiau: Jei asmuo skolinasi su sudėtinėmis palūkanomis, tai reiškia, kad jis turės mokėti daugiau palūkanų nei jei jis būtų skolinęsis su paprastomis palūkanomis. Tai gali padidinti bendrą sumą, kurią jis turės grąžinti, ir taip pat padidinti mėnesinę įmoką.
  3. Investavimas su sudėtinėmis palūkanomis gali būti itin naudingas: Jei investuojate su sudėtinėmis palūkanomis, tai gali žymiai padidinti jūsų investicinį potencialą. Taigi, kuo ilgiau investuosite, tuo daugiau uždirbsite palūkanų iš savo pradinės sumos ir iš anksčiau uždirbtų palūkanų.
  4. Laiko trukmė yra labai svarbi: Sudėtinų palūkanų “stebuklas” pasimato investuojant ilgą laiką. Todėl rekomenduojama pradėti investuoti kuo anksčiau.