Yra skaičiuojama, kad iki 2025 metų dirbtinio intelekto rinka kasmet paaugs 120–140 proc. O šiuo metu apie 77 proc. pasaulio populiacijos bent kartą yra pasinaudoję įrenginiu, kuris turi vienokią ar kitokią dirbtinio intelekto formą. 2021 m. rugpjūtį Elonas Muskas paskelbė, kad Tesla savo planuose turi ir roboto kūrimo projektą. Šis robotas turėtų būti skirtas atlikti pavojingoms, monotoniškoms ar tiesiog nuobodžioms užduotims. Apskritai robotai gali būti skirti įvairiausioms užduotiems atlikti: nuo detalių surinkimo, iki matematinių skaičiavimų. Tiesa, kalbant apie investavimą, mus labiausiai domina dirbtinio intelekto plėtojimas, kai robotai gali priimti geresnius sprendimus investuoti nei žmonės. Ar tokie robotai jau egzistuoja? Kokiais dirbtinio intelekto pranašumais investuojant galime pasinaudoti jau šiandien?

Trumpai apie dirbtinio intelekto raidą

Pati sąvoka „dirbtinis intelektas“ buvo suformuluota XX a. šeštame dešimtmetyje. Panašiu metu buvo sukurta ir pirmoji kompiuterio programa, kuri gebėjo žaisti šaškėmis ir mokytis, stebėdama žaidimą. Jos išradėjas Arthuras Samuelis išpopuliarino terminą „mašininis mokymasis“. Šiuo laikotarpiu buvo daug vilčių greitai išplėtoti efektyvius neuronų tinklus, kurie mąstytų panašiai kaip žmonės ir priimtų sprendimus. Tačiau dėl technologijų trūkumo, pirmieji eksperimentai buvo nutraukti negavus finansavimo, nes rezultatai netenkino, o tuometinis dirbtinis intelektas galėjo spręsti problemas, kurios buvo vadinamos „vaikiškomis“.

Šiandien dirbtinio intelekto tyrimus vykdo didžiosios interneto kompanijos, tokios kaip „Facebook“, „IBM“ ar „Microsoft“. Jų siekis – sukurti kuo tikslesnius virtualius asistentus, kurie galėtų padėti atlikti kasdienes užduotis ir gebėtų atsakyti sklandžia anglų (ar kita) kalba. Turbūt geriausias žinomas tokio asistento pavyzdys, tai „Apple“ sukurta „Siri“ ar „Amazon“ sukurtas asistentas „Alexa“. Taip pat autonominiai automobiliai, kurie galėtų padėti vairuoti žmonėms su negalia ar tiesiog sumažinti žmogiškų klaidų riziką.

Kaip dirbtinį intelektą galime įdarbinti kalbant apie finansus?

Vienas iš pagrindinių skirtumų, kuris suteikia pranašumą dirbtiniam intelektui jį lyginant su žmogumi, tai gebėjimas greitai apdoroti itin didelius duomenų kiekius. Pavyzdžiui, nuo programėlių norintiems sekti savo išlaidas iki akcijų kainų analizavimo, dirbtinis intelektas gali greičiau apdoroti duomenis, suklasifikuoti pagal nurodytus kriterijus ar sukurti preliminarius kainų kaitos modelius ir t. t. Žinoma, didelių ir sudėtingų dirbtinio intelekto sistemų plėtojimas yra prieinamas tik didelėms kompanijoms, tačiau kai kurie jų kuriami produktai yra skirti būtent profesionaliai investavimu neužsiimantiems žmonėms.

Investavimas - dirbtinas intelektas

Investavimo programėlės, kurios remiasi dirbtiniu intelektu, išskiria tokius savo privalumus kaip – rinkos stebėjimą 24/7, o dirbtinio intelekto galią prilygina 1000-čiui analitikų vienoje vietoje bei siūlo įvairius papildomus įrankius, leidžiančius automatizuoti investavimą. Tokios programėlės, dažniausiai, veikia prenumeratos principu – jūs mokate fiksuotą mėnesio mokestį. Jis nėra didelis, tik keli doleriai ar eurai (priklausomai nuo to, kur veikia programėlė), o tada galite naudotis dirbtinio intelekto teikiamomis ataskaitomis, duomenų apibendrinimais ir spėjimais dėl akcijų kursų ateityje. Daugelis programėlių apmokestina ir atliekamas operacijas, pavyzdžiui, skaičiuojamas 0,1–0,5 % komisinis mokestis. Tokio tipo programėlės gerai tinka pradedantiesiems investuotojas ar tiems, kurie dar tik pradeda taupyti. Jos leidžia investuoti nuo itin mažų sumą (net ir 1–10 dolerių vienu kartu), o tai yra itin patrauklu tiems, kas dar neturi daug santaupų. Jei norite daugiau sužinoti apie dirbtiniu intelektu paremtus investavimo įrankius, galite susipažinti su populiariausiomis tokio tipo investavimo programėlėmis: „Acorns“, „Stash“, „Public“, „E*trade“ ar „Unifimoney“.

Ne tik pagalba, bet ir grėsmės

Žinoma, nepaisant galimų dirbtinio intelekto pranašumų, kartu su jo atsiradimu atsiranda ir įvairių galimų kliūčių. Štai Profesorius Stephenas Hawkingas dar 2014 m. yra pasakęs, kad sėkmingas dirbtinio intelekto išradimas bus svarbiausias įvykis žmonijos istorijoje. Tačiau gali būti, kad jis taip pat bus ir paskutinis žmonijos veiksmas, jei neišmoksime valdyti rizikas. Belieka tikėtis, kad tobulėjant technologijoms mes vis dažniau galėsime pasinaudoti technologijų teikiama nauda ir priimti geresnius sprendimus, turėdami daugiau apibendrintų duomenų ar atsižvelgus į dirbtinio intelekto pasiūlymus. O šiandien mes jau galime naudotis dirbtinio intelekto patarimais investuojant.