Šiandien tvarumas po truputį persismelkia į visas gyvenimo sritis. Jau atsisakėme vienkartinių plastikinių įrankių, į parduotuvę nešamės savo medžiaginį maišelį, o ką dar galime padaryti dėl planetos ateities? Viena iš sričių, į kurią vis dažniau žvalgosi lietuviai, tai atsakingas investavimas.

Kas yra atsakingas investavimas?

Atsakingas investavimas remiasi ESG arba trimis pagrindiniais aspektais. Tai aplinkosaugos (angl. environmental), socialinės atsakomybės (angl. social) ir skaidraus verslo valdymo (angl. governance). Atsakingo investavimo modelyje pagrindiniu pasirinkimo kriterijumi yra ne tik galimas uždarbis iš tokios investicijos, bet ir kreipiamas dėmesys į ESG parametrus. Tai reiškia, kad renkantis kur investuoti, yra žiūrima į įmonės vykdomą politiką, vertinamas įmonės poveikis aplinkai ar aplinkosauginės iniciatyvos bei vertinama jos socialinė atsakomybė.

Ateities investavimas atsakingas, tvarus, žalias

Aplinkosaugos aspektas apima įmonės daromą poveikį dirvožemiui, orui, atliekų tvarkymą, gaminamų produktų ekologinį aspektą ir pan. Šie kriterijai gali skirtis, priklausomai nuo įmonės veiklos pobūdžio, specifikos. Socialinės atsakomybės aspektas, tai ir darbuotojų bei darbdavio santykiai, pavyzdžiui, galimybė dirbti lanksčiai, siūlomos papildomos socialinės garantijos, ir lygybės užtikrinimas darbovietėje, darbo sąlygų užtikrinimas ir t. t. Skaidrus verslo valdymas apima verslo etiką, aiškiai apibrėžtas akcininkų teises, darbo užmokestį, priklausantį nuo darbo rezultatų, korupcijos ir kyšininkavimo netoleravimą ir pan.

ESG svarba didėja priimant investicinius sprendimus

„PwC“ – viena didžiausių audito firmų, veikianti 156-iose šalyse (įskaitant ir Lietuvą) – 2021 m. atliko apklausą, susijusią su investuotojų ir įmonių valdybų požiūriu į ESG kriterijus. Rezultatai parodė, kad daugiau nei pusės įmonių valdybose bent kartą per metus yra aptariami ESG klausimai, o daugiau nei 70 proc. investuotojų prieš nuspręsdami, kur investuoti savo pinigus, atlieka ESG rizikos ir galimybių patikrą.

Taip pat daugiau nei pusei investuotojų yra tekę atsisakyti investuoti į tam tikrą įmonę, nes ji neatitiko norimų ESG reikalavimų. Apklausa parodė, kad ESG keliamos vertybės ne tik rūpi įmonių vadovybei, bet ir yra imamasi aktyvių veiksmų, gerinant šias sritis. Taip pat apklausa atskleidė, kad ESG veiksnių svarba didėja ir yra pripažįstama tarp investuotojų.

Ateities investavimas atsakingas, tvarus, žalias

Kaip jūs galite investuoti į ESG kriterijus atitinkančias įmones

Tendencijos rodo, kad klasikinį investavimo modelį (siekiantį daugiausia piniginės naudos) po truputį keis ne tik į pinigus, bet ir į tvarumą orientuotas modelis. Pradėti investuoti į atsakingas įmones galima jau dabar, nes tvarią politiką palaikančios įmonės, tikėtina, lengviau įsitvirtins ateities pasaulyje.

Žinoma, investuoti galima ir klasikiniu būdu – pasirinkus vieną konkrečią įmonę bei įvertinus jos ESG ataskaitą ir kitus parametrus bei nusprendus, ar ji tinkama jūsų investicijai.  Tačiau norint diversifikuoti savo portfelį (ypač jei esate pradedantysis investuotojas) yra verta rinktis specialistų jau „sukomplektuotus“ žaliuosius investicinius portfelius. Pavyzdžiui, dauguma didžiųjų Lietuvos bankų savo klientams siūlo investuoti į jų specialistų atrinktus akcijų portfelius. Rinktis galima iš skirtingos rizikos portfelių, taip pat rinktis galima iš sudarytų atsakingų bei tvarių įmonių portfelių. Tai reiškia, kad jūs investuosite į banko specialistų ar kitų finansų rinkos tarpininkų jau atrinktų įmonių akcijas, kurios atitinka ESG reikalavimus bei kitus konkretaus banko pasirinktus parametrus. Toks investavimas per tarpininką leidžia investuoti mažiau patyrusiems žmonėms bei lengviau diversifikuoti savo investicijas.

Tvarus ir atsakingas investavimas artimiausiu metu taps vienu populiariausių. Tai reiškia, kad ir įmonėms teks persiorientuoti ir daugiau dėmesio skirti ESG parametrams. O tos įmonės, kurios tai jau pradėjo daryti, per kelis metus įgis dar daugiau pranašumo. Todėl svarstant apie investavimą, tikrai verta omeny turėti ir ESG parametrus, renkantis kur ir kaip investuoti.